Efforts to Improve Sustainable Development Goals (SDGs) Through Education on Diversification of Food Using Infographic: Animal and Vegetable Protein

Iasya Awalussillmi(1), Keisha Rizki Febriyana(2), Nizar Padilah(3), Nur Aini Saadah(4),


(1) Universitas Pendidikan Indonesia
(2) Universitas Pendidikan Indonesia
(3) Universitas Pendidikan Indonesia
(4) Universitas Pendidikan Indonesia
Corresponding Author

Abstract


Food is one of the essential needs for humans which is the focus of the Sustainable Development Goals (SDGs) in Zero Hunger and Good Health and Well-being. Food diversification can be carried out by utilizing natural resources that are not maximally utilized, one example is replacing animal protein with vegetable protein. This study aims to provide visual education about diversifying animal protein into plant protein to improve  SDGs to Instagram followers of the authors with an age range of 18- 25 years. The research method used is a quantitative method with survey data collection techniques using polls as an assessment instrument. The results of this study show that the authors'  Instagram followers understand the content of the infographics distributed.


Keywords


Animal protein; Food diversification; SDGs; Vegetable protein

References


Abidin, Z., and Rahmawati, R. (2023). Produksi sukaku (susu kacang kurma) sebagai nutrisi dalam pencegahan stunting di desa Borisallo, Gowa. Jurnal Mandala Pengabdian Masyarakat, 4(1), 280-289.

Aminah, S. (2015). Pengembangan kapasitas petani kecil lahan kering untuk mewujudkan ketahanan pangan. Jurnal Bina Praja: Journal of Home Affairs Governance, 7(3), 197-210.

Azhari, R., Muljono, P., and Tjitropranoto, P. (2013). Peran penyuluh dalam peningkatan diversifikasi pangan rumah tangga. Jurnal Agro Ekonomi, 31(2), 181-198.

Chaireni, R., Agustanto, D., Wahyu, R. A., and Nainggolan, P. (2020). Ketahanan pangan berkelanjutan. Jurnal Kependudukan dan Pembangunan Lingkungan, 1(2), 70-79.

Handayani, L., and Nahrawi, M. K. (2018). Bela negara melalui kampanye pangan lokal di media internet. Jurnal Pertahanan dan Bela Negara, 8(2), 79-94.

Hidayatulloh, M. K. Y., Romadoni, D., Lestari, D. F., Ummah, R., and Alfatah, D. A. (2022). Pelatihan kuaponik dengan BUDIKDAMBER upaya memenuhi kebutuhan protein nabati dan hewani di lahan terbatas masyarakat desa Kedunglosari. Bima Abdi: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(1), 124-132.

Ikhram, A., and Chotimah, I. (2022). Pemberdayaan masyarakat diversifikasi pangan masyarakat melalui inovasi pangan lokal dari singkong. Abdi Dosen: Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 6(1), 271-278.

Indriana, R., and Sitepu, R. (2018). Analisis kandungan formaldehid pada tahu yang dijual di pasar kota Medan. Jurnal Kesehatan Masyarakat dan Lingkungan Hidup, 3(2), 1-10.

Ita, I. R. (2022). Upaya penerapan diversifiksi pangan terhadap mewujudkan indonesia tanpa impor beras. Leuit (Journal of Local Food Security), 3(2), 232-243.

Masniadi, R., Angkasa, M. A. Z., Karmeli, E., and Esabella, S. (2020). Telaah kritis ketahanan pangan kabupaten Sumbawa dalam menghadapi pandemi covid-19. Indonesian Journal of Social Sciences and Humanities, 1(2), 109-120.

Maulana, A., and Safarida, N. (2021). Analisis tingkat elastisitas permintaan dan penawaran ayam potong di pasar kota Langsa. JIM: Jurnal Ilmiah Mahasiswa, 173-198.

Mayar, F., and Astuti, Y. (2021). Peran gizi terhadap pertumbuhan dan perkembangan anak usia dini. Jurnal Pendidikan Tambusai, 5(3), 9695-9704.

Nursamsi, N., Nurmalina, R., and Rifin, A. (2019). Kajian sistem permintaan komoditas sumber protein di enam provinsi Indonesia. Jurnal Agribisnis Indonesia (Journal of Indonesian Agribusiness), 7(2), 141-156.

Pangestika, L. M. W., Swasti, Y. R., Pranata, F. S., and Purwijantiningsih, L. E. (2021). Edukasi diversifikasi pangan skala rumah tangga pada masa pandemi bagi masyarakat di lingkungan Kevikepan daerah istimewa Yogyakarta. SEMAR: Jurnal Ilmu Pengetahuan, Teknologi, dan Seni bagi Masyarakat, 10(2), 147-155.

Pitaloka, M. D. A., Sudarya, A., and Saptono, E. (2022). Manajemen ketahanan pangan melalui program diversifikasi pangan di sumatera utara dalam rangka mendukung pertahanan negara. Manajemen Pertahanan: Jurnal Pemikiran dan Penelitian Manajemen Pertahanan, 7(2), 58-83.

Prihatiningsih, W. (2017). Motif penggunaan media sosial instagram di kalangan remaja. Communication, 8(1), 51-65.

Rahmi, P. (2019). Peran nutrisi bagi tumbuh dan kembang anak usia dini. Jurnal Pendidikan Anak Bunayya, 5(1), 1-13.

Simbolon, D., Pasmah, A. F., Zahara, A., Utami, D. S., Awan, F. A., Sari, I. P., and Marseli, T. D. (2023). Intervensi gizi balita malnutrisi melalui pemberian makanan tambahan berbasis pangan lokal dan lomba cooking class di wilayah kerja puskesmas Lingkar Timur, Bengkulu. ADM: Jurnal Abdi Dosen dan Mahasiswa, 1(3), 271-278.

Triandita, N., and Putri, N. E. (2019). Peranan kedelai dalam mengendalikan penyakit degeneratif. Jurnal Teknologi Pengolahan Pertanian, 1(1), 6-17.

Yuliantoro, N., Yap, C., and Gunawan, C. A. (2022). Pelatihan pembuatan seitan masak woku dan sambal matah secara online pada binaan SML UMKM centre rumah pintar serpong. Jurnal Abdimas BSI: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(2), 304-314.


Full Text: PDF

Article Metrics

Abstract View : 576 times
PDF Download : 290 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Bumi Publikasi Nusantara

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.